Utbildningspolitisk tisdag

Posted on 22 maj 2012

0


Regeringen gjorde upp med S och MP om högskolemyndigheterna. Tre ska fortfarande bli två när Högskoleverket, Verket för högskoleservice och Internationella programkontoret byggs om. Det fina är att överenskommelsen innehåller förändringar mot tidigare förslag som bl.a. SFS stödjer. Jag tycker också att det verkar klokt. Förhoppningsvis ger en blocköverskridande överenskommelse lite stabilitet i myndigheterna. Det ska applåderas. Som en liten bonus fick studenterna också representation i utseendet av allmänrepresentanter i högskolestyrelserna. Nu ska även en företrädare för studenterna sitta med när landshövdingen och andra kloka personer nominerar. Det var så oväntat att jag inte har bestämt mig för om det är bra eller inte. De flesta högskolor, och även jag, hade helst sett en annan modell för nomineringsförfarandet.

På tal om landshövdingar: Margareta Pålsson (M) från Åstorp blev utsedd till landshövding i Skåne. Hon lämnar alltså posten som ordförande i riksdagens utbildningsutskott. Nu tar Tomas Tobé (M) över. Grattis. Av akademiskt intresse kommer att hålla koll på er båda.

Sen har utbildningsdepartementet tillkännagivit en liten justering av antagningssystemet. Det är det nya betygssystemet (A-F) på gymnasiet som spökar. In kommer (ännu) en ny urvalsgrupp. Den här justeringen är befogad. Men det är mycket lappande och lagande på antagningssystemet. Och för varje lapp, hur välskräddad den än är, blir systemet allt mer krångligt. Snart dags att inse att systemet är sjukt. Gör om, gör rätt.

Annonser